Víťazmi ankety Vlček, Kmeťová, Ostrčil, Rus a K4.

V Bratislave vo štvrtok slávnostne vyhlásili výsledky ankety Rýchlostný kanoista roka 2006.

SITA, zs | 05.01.2007 03:11:14

V kategórii kajakárov bolo zloženie elitnej päťky rovnaké ako vlani, iba Róbert Erban s Richardom Riszdorferom si vymenili pozície na tretej a štvrtej priečke. Po tretí raz v rade si honor najlepšieho kajakára odniesol člen zlatého štvorkajaka na 1000 a 500 m trati z majstrovstiev Európy v českých Račiciach a z 500 m na majstrovstvách sveta v maďarskom Szegede Erik Vlček. Okrem toho triumfoval na Zvolenskej tisícke v K1 na 1000 a 500 m a spolu s Richardom Riszdorferom aj v K2 na 500 m. Pred druhým Michalom Riszdorferom mal v ankete náskok 27 bodov. "Nemyslím si, že som najlepší, v štvorkajaku sme si všetci štyria rovní. Víťazstvo v ankete ma samozrejme teší, ale myslím si, že tam rozhodujú nielen športové kvality, ale aj sympatie. My vieme, kto je ako na tom výkonnostne. Počas roka sa nám forma mení. Mne to ide najlepšie na začiatku roka, potom sa to vyrovnáva, je to striedavé. Tie tri zlaté medaily z tohtoročných šampionátov ma tešia, rovnako ma však stále hnevá to piate miesto na kilometrovej trati zo Szegedu. Ale to nebol súboj so súpermi, ale s vetrom. Na tohtoročných majstrovstvách sveta v Duisburgu si chceme vybojovať miestenku na olympiádu do Pekingu. To bude dôležitejšie ako medaily. Sústredíme na to všetky sily a tú medailu si necháme potom na olympijské hry," s chlapčenským úsmevom vravel Erik Vlček.

Najlepším kanoistom sa rovnako po tretí raz suverénne stal Marián Ostrčil. Jeho najväčším úspechom v uplynulom roku bolo 8. miesto v C1 na 500 m na majstrovstvách sveta v Szegede, na ME v Račiciach skončil na tej istej trati siedmy. V Duisburgu, kde sa v tomto roku bude bojovať o tituly majstrov sveta a nomináciu na budúcoročné olympijské hry v Pekingu, skončil v pretekoch Svetového pohára v C1 na 1000 m piaty, keď až za ním dopádlovali do cieľa hviezdy ako Nemec Andreas Dittmer (7. miesto) a Čech Martin Doktor (8.). Na pretekoch SP v Poznani na tej istej trati obsadil 6. priečku. Na domácom šampionáte na Môťovskej priehrade pri Zvolene získal tri tituly - v C1 na 1000 a 500 m a bol členom zlatej posádky C4, a rovnaký počet strieborných medailí v C1 na 200 m a v C2 spoločne s Antonom Grasslom na 200 a 500 m. Ďalší titul majstra Slovenska získal v Novákoch na pre neho netradičnej trati 5000 m. K jeho úspechom v roku 2006 treba pripočítať aj singlové triumfy na Zvolenskej tisícke na 1000 a 500 m a Veľkej cene Komárna na 500 m. "Samozrejme, že ma víťazstvo v ankete teší, ale lepšie ako tu v obleku sa cítim v lodi. Je to určite ocenenie moje práce, toho celoročného trápenia, mojich dobrých výsledkov, teší ma to, že som zaujal. Dôležitý však bude tento začínajúci sa rok. Ak by som dokázal zopakovať na majstrovstvách sveta v Duisburgu výsledok z minuloročného Szegedu, mal by som miestenku do Pekingu. To je veľká motivácia. V príprave urobím pre to všetko, aby sa to podarilo," naznačil svoje plány najlepší kanoista Slovenska v posledných troch rokoch.

Ocenenie pre najlepšiu kajakárku prvý raz v kariére získala Ivana Kmeťová. Napriek zraneniu chrbta na začiatku uplynulého roka, pre ktoré musela zvoľniť v príprave a vynechať niektoré preteky, vybojovala na MS v Szegede v K2 na 200 m spolu s Martinou Kohlovou 5. miesto. Rovnaká pozícia na tej istej trati im patrila aj na šampionáte starého kontinentu v Račiciach, k tomu v českom stredisku pridali aj 9. miesto na olympijskej päťstovke. Na deviatej pozícii dopádlovali do cieľa aj na pretekoch SP v Duisburgu na 500 m. Na majstrovstvách Slovenska vo Zvolene si v ôsmich štartoch vybojovala 6 titulov a pridala dve striebra. Na domácich tratiach triumfovala aj dvakrát na Nováckej päťstovke a dvakrát na Zvolenskej tisícke. "Je to len anketa a v nej nerozhodujú iba športové kvality. Tak ako som vyhrala teraz ja, rovnako mohla vyhrať aj Martina Kohlová, ktorá mala prakticky rovnaké výsledky ako ja. Možno tým jazýčkom na váhach pri rozhodovaní bolo to, že som vyhrala olympijské trate na majstrovstvách Slovenska. Za vrchol roka považujem piate miesto zo Szegedu. Najskôr sme boli veľmi sklamané, pretože nám na medailu chýbalo pár stotín sekundy, ale potom sme si uvedomili, že to bol vlastne veľmi dobrý výsledok. Možno nabudúce budeme mať viacej šťastia. V tomto roku sa viac zameriame na päťstovku, pretože to je olympijská disciplína. Boli by sme radi, keby sa nám podarilo vybojovať si postup do Pekingu," vyslovila želanie pre začínajúci sa rok.

Najlepším slovenským maratóncom sa tretíkrát v rade stal Radoslav Rus. "To som prekvapený, to som ani ja sám nevedel," skromne vravel subtílny kanoista a hneď dodal: "Nemám za sebou dobrý rok." Z jeho úspechov v roku 2006 patria k najväčším 7. miesto na MS vo francúzskom stredisku Tremolat a prvenstvo na pretekoch Svetového pohára v Trenčíne. Pohľad z najvyššieho stupienka si vychutnával aj na majstrovstvách Slovenska v maratóne, z M-SR na krátkych tratiach vo Zvolene má bronz z C2 na 1000 m a tretí skončil aj na medzinárodných majstrovstvách Maďarska v maratóne. Na domácich podujatiach dominoval na Pohári Slávie UK v Jarovciach, Pohári SNP v Piešťanoch a dvakrát na Trenčianskej regate. "Pre mňa bolo vrcholom roka víťazstvo na Svetovom pohári v Trenčíne, kde som porazil dvoch kvalitných maďarských kanoistov. Na majstrovstvá sveta nebudem spomínať rád. Hneď po štarte som sa vykúpal, čelná skupina mi ušla a stratu som už nedokázal dohnať. V tomto roku sa budem snažiť vrátiť na medailové pozície. Budem mať na to dve príležitosti - majstrovstvá sveta v Győri, ale hlavne majstrovstvá Európy doma v Trenčíne. Oba šampionáty sú teda na vode, ktorú poznám, určite nechcem ostať bez medaily," uzavrel Radoslav Rus.

V kategórii posádok anketové prvenstvo podľa očakávania získal mužský štvorkajak, ktorý v zostave Richard a Michal Riszdorferovci, Erik Vlček a Róbert Erban pri štyroch štartoch na vrcholných podujatiach vybojoval tri zlaté medaily - na ME v Račiciach na 500 a 1000 m a na MS v Szegede na 500 m.

Najúspešnejším juniorom sa stal strieborný medailista z majstrovstiev sveta v kanoistickom maratóne vo francúzskom Tremolate v C1 Matej Rusnák. Na juniorských majstrovstvách Európy v Aténach obsadil v C1 na 1000 m štvrté miesto, na polovičnej trati skončil ôsmy a bol členom posádky C4, ktorá na 500 m vybojovala 6. priečku.

Výsledky ankety Rýchlostný kanoista roka 2006:

kajakári: 1. Erik Vlček 113 bodov, 2. Michal Riszdorfer 86, 3. Róbert Erban 75, 4. Richard Riszdorfer 74, 5. Andrej Wiebauer 45 bodov, 6. Juraj Tarr 41

kanoisti: 1. Marián Ostrčil 65 bodov, 2. Daniel Biksadský 34, 3. Ľubomír Hagara 23, 4. Radoslav Rus 6, 5. Rastislav Kohút 4, 6. Anton Grassl

kajakárky: 1. Ivana Kmeťová 55 bodov, 2. Martina Kohlová 46, 3. Marcela Erbanová 26, 4. Radka Kubalová 4

juniori: 1. Matej Rusnák 65 bodov, 2. Simona Šamková 30, 3. Petra Muchová 9, 4. Andrej Divinec 6, 5. Andrej Maršal 6, 6. Boris Viszlay 5

maratónci: 1. Radoslav Rus 65 bodov, 2. Marian Lachkovič 21, 3. Maroš Dvorský 15, 4. Filip Petrla 9, 5. Matej Rusnák 6

posádky: 1. K4 mužov (Richard a Michal Riszdorferovci, Erik Vlček, Róbert Erban) 65 bodov, 2. K2 mužov (Juraj Tarr, Andrej Wiebauer) 13, 3. K2 žien (Ivana Kmeťová, Martina Kohlová) 10

Diskusia

Buďte prvý, kto napíše komentár k článku
Víťazmi ankety Vlček, Kmeťová, Ostrčil, Rus a K4.“.

Späť na zoznam aktualít
Slovenský pohár 2023
1. KOM
100,0%
1 266,50
2. UKB
76,6%
970,50
3. PIE
65,4%
828,00
4. NOV
60,6%
767,00
5. ŠAM
51,0%
645,50
Tip od vás...
Ak ste narazili na zaujímavý článok alebo informácie, dajte nám o nich vedieť, radi ich spracujeme a následne uverejníme.